Portable Apps

Wie kan er tegenwoordig nog zeggen dat hij al zijn computerwerk steeds op dezelfde computer doet. Meer en meer wil je dingen kunnen doen en programma’s kunnen gebruiken als de niet kan beschikken over je eigen computer thuis. Vroeger zat ik mij geregeld op een vreemde computer lastig te maken omdat bepaalde programma’s die ikzelf graag gebruik niet op de desbetreffende computer stonden. Je kan natuurlijk alles eventjes snel gaan installeren maar zou het niet veel handiger zijn om alles gewoon bij te hebben? Dit is nu net wat Portable Apps voor je kan doen.

Op de website kan je tal van open-source pakketten vinden die rechtstreeks vanaf een memorystick gestart kunnen worden. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen welke software mensen op hun computer hebben staan. Je gebruikt gewoon de programma’s die je zelf op je memorystick hebt staan. Zo is alles net zo ingesteld zoals jij het wil.

Bijkomend voordeel is dat alle programma’s die je op Portable Apps kan vinden hun instellingen op de memorystick opslaan. Er komt niets in het registry van de gastcomputer terecht. Je bent dus absoluut zeker dat je privacy steeds gewaarborgd blijft. Een mooie meevaller voor wie al eens een publieke computer in een cybercafe of school moet gebruiken.

Doordat programma’s geen gebruik maken van het registry van Windows ben je ook niet meer gebonden aan de beperkingen die de systeembeheerder opgelegd heeft. Je kan alle software immers gebruiken zonder het programma eerst te moeten installeren.

Intussen gebruik ik Portable Apps al bijna een jaar. Dit is meestal een goede maatstaf om te bepalen of dingen een gadget zijn of echte gebruikswaarde hebben. Het systeem is gewoonweg te handig om niet bij te hebben.

Op een 1Gb memorystick heb ik steeds een volledige officesuite (OpenOffice), mailprogramma (Thunderbird), bladerprogramma (Firefox), beeldbewerkingsprogramma (Gimp) en nog tal van andere tools bij. Alles netjes geconfigureerd zoals ik het zelf wil. Je kan werken net zoals op je eigen computer thuis. En dan vergeet ik nog te vertellen dat ik nog steeds 600Mb vrij heb voor bestanden.

6 gedachten aan “Portable Apps”

  1. Dit is wel handig voor Windowsgebruikers die voor een aantal programma’s een alternatief durven gebruiken voor de Microsoftpakketten zoals OpenOffice.org voor Microsoft Office, Thunderbird in de plaats van Outlook, enz.

    Ik weet echter niet of het merendeel van de Windowsgebruikers hierop zit te wachten of durft experimenteren met nieuwe programma’s.

    In Linux kan je nog een stap verder gaan: daar kan je je besturingssysteem op een USB-stick zetten en op andere pc’s opstarten vanaf je USB-stick. Ik heb mijn USB-stick zo geconfigureerd, maar heb de mogelijkheid nog niet gehad om een pc te vinden die recent genoeg is om te booten vanaf de USB-stick. Ik weet dus niet of dat effectief werkt.

  2. “Linux on a stick” is zeer tof en geeky. Maar zoals Karel al aangaf moet je een pc vinden die vanaf USB kan booten. Hierbij komt nog dat ik mij niet wil gaan bezighouden met de hardware, netwerk instellingen… van vreemde computers.

    Ik wil gewoon op een andere computer kunnen werken op net dezelfde manier als ik gewoon ben te werken op mijn eigen Ubuntu laptop. En dit is nu juist iets waarvoor Portable Apps uitstekend geschikt is.

    Akkoord alle Portable Apps zijn Windows applicaties. Maar dat is nu net wat Linux gebruikers zal aanspreken. Via de Portable Apps kan je zonder veel hinder werken op een Windows computer. Je gebruikt Windows gewoon als een platform waarmee alle hardware geconfigueerd is. Op die manier hoef je je dus niets aan te trekken van vreemde drivers, wachtwoorden voor draadloze netwerkverbindingen…

    Voor mij is de onderliggende Windows computer volledig transparant. Zo heb ik mijn portable Firefox bijvoorbeeld zo ingesteld dat hij al mijn bookmarks via het Internet synchroniseert met Firefox op mijn laptop. Hierdoor kan ik op elke computer gewoon beschikken over al mijn bookmarks. Hetzelfde gaat op voor Thunderbird en vele andere programma’s.

  3. Ik zal dit binnenkort ook eens proberen toe te passen. Ik verwacht binnen afzienbare tijd een nieuwe pc op het werk. Ik wil daarom eerst eens proberen te starten vanaf mijn usb-stick. Daarna zal ik mijn usb-stick eens proberen te voorzien met portable apps.

  4. Ik zou verwachten dat PortableApps er eerst was en nadien door SanDisk een commerciele versie van zou zijn gemaakt, baserend op hetzelfde principe. Indien U3 eerst zou zijn geweest zou PortableApps een inbreuk zijn van de patentrechten van SanDisk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *