Backup

usbhd1De laatste tijd lijken de winkels wel overspoeld door externe harde schijven en andere opslagsystemen. 2008 lijkt wel het jaar van de gegevensopslag te zijn.

Ga maar een kwartiertje in de computerafdeling van bijvoorbeeld Marko rondhangen. Je ziet de mensen haast aanschuiven om een externe harde schijf in hun winkelkar te kunnen leggen. Daarbij wordt blijkbaar alleen maar gekeken naar de geadverteerde opslagruimte. Prijs, interfaces en functionaliteit blijken compleet niet mee te spelen in het aankoopproces.

Ik vraag mij dan af wat mensen doen met die 500GB USB harde schijven die ze zo massaal kopen. Ik kan mij maar twee dingen voorstellen: ofwel kopieren ze 4 keer de volledige inhoud van hun 120Gb interne harde schijf op het toestel ofwel bewaren ze er alle onvervangbare digitale foto’s en video’s op.

Het eerste geval is een klassieker. Dit blijkt DE manier te zijn waarop mensen backups nemen. Gewoon alles 100 keer dubbel kopiëren op liefst dezelfde drager. Blijkbaar geeft chaos aan mensen een gevoel van veiligheid. Immers, als ik een bestand steeds weer op een andere plaats op mijn harde schijf zie staan dan moet de kans op verlies toch wel heel klein zijn? De chaos is pas echt optimaal wanneer iemand meerdere computers gebruikt. Doordat externe harde schijven meestal een USB connectie hebben worden ze afwisselend op de ene en op de andere computer aangesloten. Zo krijg je dat er op de verschillende machines steeds verschillende versies van dezelfde bestanden komen te staan.

Het tweede geval is een zeer recente misvatting. Overal hoor je vertellen dat je je bestanden moet beschermen door ze op een externe drager op te slaan. Inderdaad geen slecht idee. Maar blijkbaar verstaan vele mensen dit als een waarschuwing dat het gevaarlijk is om bestanden te bewaren ‘op de computer’ zelf. Zo slaan ze hun belangrijke bestanden enkel nog maar op een externe harde schijf op. Alle bestanden dus op één drager en dan liefst eentje die zo groot als mogelijk is. Kwestie van het verlies bij een hard disk crash maximaal te maken.

Het zal wel duidelijk zijn dat ik, voor backups, geen al te grote fan ben van externe USB harde schijven van 500GB. 🙂

Eén gedachte over “Backup”

  1. Ik gebruik ook externe schijven (2 stuks USB van 120/160 gig) en een schitterend programma (freeware) is allway sync. Zet het op je externe schijf en bij het inpluggen kan je kijken naar de verschillen tussen de data op je externe drive en je eigen harddrive. Op die manier kan je meerdere schijven en computers in sync houden.
    Schijven met LAN aansluiting zijn handiger (lacie ethernet disk van 500 gig voor €130 bij het computerwinkeltje) maar als je echt RAID wil toepassen is het al snel meer dan de kostprijs van een volledige laptop die je moet betalen.
    En dan is er natuurlijk nog time machine van apple (maar die is niet echt bruikbaar met windows/Linux)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *