Mozilla Firefox Add-ons

Sinds een tweetal jaar gebruik ik hoofdzakelijk Mozilla Firefox om het WWW onveilig te maken. Eén van de toffe dingen aan Firefox is het feit dat je het systeem via “Add-ons” verder kan uitbreiden. Zo af en toe kom je wel een toevoeging tegen die je achteraf helemaal niet meer wil missen. Wanneer je zoals ik echter op verschillende systemen werkt dan begin je na een tijdje “add-ons” te missen die je nu net op het andere systeem geïnstalleerd had staan.

Laat ik dan maar even een kort, onnozel lijstje online zetten van mijn meest gebruikte “add-ons”. Zo kan ik zelf even komen spieken als ik weeral eens de naam van een ontbrekende “add-on” vergeten ben.

 

Adblock Plus
Automatisch reclamebanners … van websites verwijderen

Del.icio.us
Knopjes om webpages op Del.icio.us te taggen

Download Statusbar
Een vervanger voor de standaard downloadmanager. De downloads komen zo onderaan het venster te staan.

Dummy Lipsum
“Lorem Ipsum” generator. Handig als je een nieuwe website aan het opbouwen bent.

Fotofox
Uploadmanager voor Flickr

Foxmarks Bookmark Synchroniser
Bookmarks via het Internet synchroniseren met alle ‘Firefox’-en die je gebruikt

Gmail Space
Gebruik je Gmail-account als een netwerkschijf. Twee Gigabyte online opslagruimte

Greasemonkey
Aapje dat al het vuile werk op websites moet opknappen

Link Alert
Laat de muiscursor aangeven op wat soort link (WWW, mail, script…) dat je gaat klikken

MR Tech Disable XPI Install Delay
Nooit meer moeten wachten bij het installeren van “add-ons”

Photo 2 Text
Snel ASCII art maken van online foto’s

Sage
RSS feed lezer

UnPlug
Videobestanden downloaden zonder in de HTML code op zoek te gaan naar bestandsnamen…

6 gedachten aan “Mozilla Firefox Add-ons”

  1. Er is wel controverse rond Greasemonkey heb ik onlangs op het nederlandstalig ubuntu-forum gelezen. Die plugin zou scripts installeren en uitvoeren zonder dat daar echt controle over is.
    Het zou de deur openzetten naar het ontwikkelen van virussen en/of spyware …

    Tot nu toe is er nog niet meteen een negatieve ervaring vastgesteld, maar een aantal mensen zijn bijzonder op hun hoede voor die specifieke plugin.

  2. Grappig altijd die discussies die zo kunnen onstaan op fora.

    Soms vraag ik mij af of computers wel machines zijn die zomaar door iedereen gebruikt mogen worden. Natuurlijk kan je een script als Greasemonkey gebruiken om je allerhande narigheid te bezorgen. Maar dan moeten we meteen ook het “format”-commando van Microsoft Windows op het lijstje met virussen zetten.

    Greasemonkey laat de gebruiker toe om extra scriptjes te laten lopen bij het weergeven van een webpagina. Zo kan je dus als ‘surfer’ mee bepalen hoe een website er op jouw scherm gaat uitzien. Greasemonkey is dus een omgeving waarin jezelf scripts kan gaan laden. Net zoals bij een besturingsysteem ben je zelf verantwoordelijk voor het installeren van de programma’s en scripts.

  3. Dat klopt, maar als je zelf niets van codes en scriptjes kent, dan moet je vertrouwen op hetgeen je aangeleverd wordt.
    Zijn die scriptjes ook opensource, zodat het potentieel misbruik door anderen gecounterd kan worden? Of ben je afhankelijk van één persoon en moet je daarop blind vertrouwen?

  4. Wel het zijn natuurlijk scriptjes. Bij definitie dus niet gecompileerd. De code kan je altijd lezen.

    De bron waar je de scripts vandaan haalt moet je natuurlijk wel vertrouwen. Maar dat is zo met alles in de wereld.

    Maar je mag zeker het kind niet met het badwater weggooien. Greasemonkey kan vele mooie dingen voor je doen. Zo gebruik ik regelmatig een site waarop berichten gepost zijn. Standaard geeft die site slechts de laatste vijf berichten weer. Via een link kan je opteren om alle berichten te zien. Greasemonkey zorgt ervoor dat ik meteen alle berichten te zien krijg.

    Een andere site gebruikt dan weer een template dat veel te smal is om deftig mee te kunnen werken. Greasemonkey past dit template aan zodat de site in mijn browser over de volledige breedte van het browservenster verschijnt.

    Heel handige zaken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *